Stránky

nedeľa 15. apríla 2012

Ako položiť základný kameň reštaurácie, idea a zameranie č.1

Pri stavbe domu pravdepodobne nezačínate strechou alebo oknami, začnete položením základov a pre reštauráciu platia rovnaké pravidlá ako pri stavbe domu. Bez dobrých základov je každá stavba odsúdená na  krátku životnosť, vždy keď zafúka vietor stavba sa zatrasie a statika sa čoraz viac stáva porušenou a časom už nepomôžu ani záchranné koly a podpery. Jednoducho padne. S vysokou pravdepodobnosťou podobný osud stretne každého majiteľa reštaurácie, ak vynechá ,,položenie základov". Pod pojmom položenie základu sa skrýva vytvorenie - idey a zamerania - reštaurácie.
Niekto chce otvoriť kolibu, niekto pizzeriu iný zase francúzsku alebo mexickú reštauráciu. Nápadov môže byť neúrekom, ale Pozor !!! Len myšlienka a názov z vašej prevádzky nevytvoria ,,stabilnú stavbu".

Najväčšou chybou začínajúceho reštauratéra je, že sa pustí do oblasti, v ktorej nemá žiadne skúsenosti a nedisponuje ľuďmi, ktorí by tieto skúsenosti mali nadobudnuté. Povedzme, že mám predstavu otvoriť si Taliansku reštauráciu, ale nikdy som nepracoval v taliansku. Nanajvýš som tam bol 2x v živote na dovolenke a len preto, že mi talianska kuchyňa chutí, si idem otvoriť taliansku reštauráciu. V takomto prípade sú dve možnosti. Buď nájdem človeka, ktorý má s talianskou kuchyňou skúsenosti a bude schopný viesť túto reštauráciu, alebo sa pustím s chuťou do šéfovania sám. Mám však jednu otázku, kto z nás by si trúfol na výrobu odevov, ak by pred tým nemal žiadne skúsenosti ako pracovať s materiálmi, ako strihať látku, ako zvoliť správny steh a pod... asi by sme toho moc neušili. To isté platí aj v prípade reštaurácie. Ak neviete vybrať správnu surovinu, ak neviete aké koreniny a aké postupy si vyžaduje napr.príprava spomínaných talianskych jedál, tak nedokážete riadiť a kontrolovať ľudí vo výrobe/kuchyni. Jednoducho budete odsúdení na to, čo vám budú tvrdiť kuchári a pravdepodobne si nebudete schopný ani správneho kuchára vybrať.

Preto je dôležité, aby ste si pred samotným pustením sa do tohto businessu položili pár otázok, ktoré vám pomôžu postaviť základy  vašej prevádzky. Odpovede budú tvoriť základný pilier reštaurácie a budú sa nim riadiť všetci zúčastnení /architekt, dodávatelia technológií, výrobcovia nábytku, prevádzkar a samozrejme zamestnanci/   pokračovanie na budúce...

Ďalšie užitočné informácie môžete nájsť na našich stránkach - www.gastrodizajn.sk a www.gastrodirect.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára